Zwangerschapsfitness

Net zwanger of bevallen, GEFELICTEERD!

In verband met COVID-19 zijn de zwangerfit lessen aangepast, voor meer informatie bel dan met 070-4400411 en vraag naar Tjalda.

Dit zal een bijzondere fase in je leven zijn. Zowel fysiek als mentaal veranderd er een hoop. Deze veranderingen kunnen van invloed zijn op je belastbaarheid en mogelijk tot klachten leiden. Denk hierbij aan last van de boven- en/of onderrug, onrustige benen, kuitklachten of moeite hebben met activiteiten in het dagelijks leven.
Fit zijn tijdens de zwangerschap zorgt voor een hogere belastbaarheid, waardoor je minder kans op klachten heb en sneller herstelt na de bevalling.

In samenwerking met Centrum voor Jeugd & Gezin Den Haag wordt op onze praktijk de cursus ZwangerFit aangeboden tijdens- en/of na de zwangerschap. De lessen zijn verzorgd door Tjalda van Grieken, een YVLO-ZwangerFit® docente.

Inhoud van de cursus

De cursus zal bestaan uit 17 bijeenkomsten van één uur; 8 bijeenkomsten tijdens de zwangerschap en 9 bijeenkomsten na de zwangerschap. De cursus is voor alle zwangere- en net bevallen vrouwen die tijdens en na hun zwangerschap onder begeleiding willen sporten en/of fit willen blijven. Tijdens de bijeenkomsten zal een training gegeven worden die op eigen niveau en tempo uit te voeren zijn. De docent zal je helpen om het juiste trainingsniveau te bepalen.

In de fitnessruimte zal aandacht besteed worden aan de conditie, de spierkracht, coördinatie, en stabilisatie door gebruik te maken van fitness apparatuur, dynabanden en fitballen. De oefeningen zijn o.a. gericht op het voorkomen of verminderen van rug- en bekkenklachten en zijn afgestemd op activiteiten uit het dagelijks leven die voor een zwangere vrouw of moeder als zeer belastend kunnen worden ervaren. Naast training zullen ook bewegings- en houdingsadviezen gegeven worden.

(Hiernaast zullen verschillende onderwerpen besproken worden, zoals de fases tijdens en na de zwangerschap, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, houdingen tijdens de bevalling en andere tips en trucs.)

Na de bevalling zien we jou, samen met alle andere moeders uit  jouw groep, terug en werken we aan het herstel en optimaliseren van je conditie, kracht en coördinatie. Het is de bedoeling dat je je tijdens de lessen fitter gaat voelen en na afloop weer in staat bent mee te doen aan reguliere beweeg- en/of sportactiviteiten.

Het volgen van de cursus is natuurlijk ook handig en leuk: je leert andere vrouwen kennen die net als jij zwanger zijn en ongeveer in dezelfde periode gaan bevallen. Ideaal dus om ervaringen met elkaar uit te wisselen.

Voor wie

De cursus is voor vrouwen die rond de zes maanden zwanger zijn en woonachtig zijn in Den Haag. Op deze manier zijn alle deelneemsters ongeveer even ver in de zwangerschap en is de cursus afgerond ongeveer 2 weken voor de uitgerekende datum.

Ongeveer 8 weken na de bevalling zien we je terug voor de tweede helft van de cursus met herstel- en opbouwende oefeningen. Ook vrouwen die last hebben van rug- en/of bekkenklachten kunnen meedoen. Wij raden je aan je zo vroeg mogelijk in te schrijven voor de cursus.

Praktische informatie

De bijeenkomsten worden geleid door een YVLO-ZwangerFit® docente en tevens fysiotherapeute op de locatie van Fysiotherapie Loosduinen.

Tijdens de bijeenkomsten wordt theorie gekoppeld aan de praktijk.

De bijeenkomsten zijn op woensdag avond:

  • 19:00-20:00 uur tijdens de zwangerschap (voorgym)
  • 20:00-21:00 uur na de bevalling (nagym)

De kosten voor de cursus bedraagt: €74,50. De verzekering verstrekt mogelijk – afhankelijk van je polis – een tegemoetkoming in de kosten.

Inschrijven kan via Centrum Jeugd en Gezin